Тбілісі відмовляє авіакомпанії "Росія" у рейсах до Грузії

авиация,самолет,авиасообщение

В Агентстві цивільної авіації Грузії заявили, що вже двічі відмовили авіакомпанії "Росія", яка зверталася із заявками на польоти до країни.

Як пишуть Новини-Грузія, перша відмова була видана ще 16 травня рейсу Москва-Тбілісі-Москва. Друга відмова – минулого тижня, 14 вересня, за рейсами Москва-Тбілісі-Москва, Москва-Батумі-Москва та Санкт-Петербург-Тбілісі-Санкт-Петербург.

Причиною називають те, що російський авіаперевізник знаходиться у чорному списку ЄС.

Незважаючи на це, на сайті московського аеропорту "Шереметьєво" наполегливо з’являється інформація про запуск "Росією" рейсів до Тбілісі з 14 жовтня і навіть двічі на добу. У компанії заявляють, що досі розраховують на позитивну відповідь з Грузії.

Як повідомлялося, у травні Georgian Airways почала виконувати рейси за маршрутом Тбілісі-Москва-Тбілісі. Водночас одразу кілька російських авіакомпаній почали літати у Тбілісі.

Перед цим російський президент Владімір Путін скасував візовий режим для громадян Грузії і заборону на польоти російських авіакомпаній до цієї країни з 15 травня. В уряді Грузії підтримали рішення Путіна. Своєю чергою президентка Грузії Саломе Зурабішвілі назвала це рішення "черговою провокацією" і закликала бойкотувати Georgian Airways через польоти до Москви.

Нагадаймо, безвізовий режим між Росією та Грузією було скасовано після російського вторгнення у 2008 році. Грузія повернула безвіз для росіян в односторонньому порядку ще у 2012 році. У липні 2019 року Росія заборонила прямі польоти до Грузії через масштабні протести, які почалися в країні після того, як депутат Держдуми від КПРФ Сєргєй Гаврілов на відкритті зустрічі Міжпарламентської асамблеї православ’я в парламенті Грузії сів у крісло спікера.

Грузія стала одним із найпопулярніших напрямків серед росіян, які виїжджали з Росії після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Після того, як президент Росії Володимир Путін оголосив у країні часткову мобілізацію, на єдиному наземному КПП на російсько-грузинському кордоні Верхній Ларс у Північній Осетії утворилися черги. За день кордон перетинало близько 10 тис. машин. У 2022 році, за інформацією МВС Грузії, в країну в’їхали майже 1,5 млн громадян Росії.

Автор: Юлiя Недашківська