Суд арештував активи трьох російських олігархів на 17 мільярдів, серед них

михайло,фрідман

6 жовтня 2023 року Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора повідомили про арешт українських активів трьох російських олігархів, серед яких є співвласник компанії "Київстар" Михайло Фрідман.

Про це йдеться в повідомленнях СБУ та Офісу генпрокурора.

"За матеріалами Служби безпеки суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам Михаілу Фрідману, Петру Авену та Андрєю Косогову. Вони входять до оточення Путіна та причетні до "схем" масштабного фінансування збройної агресії РФ", – сказано в повідомленні СБУ.

Рішення суду стосується 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими кремлівські олігархи володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії.

Вартість арештованих корпоративних прав становить понад 17 млрд грн.

Серед заблокованих активів – фінансові та страхові компанії, підприємства мобільного зв’язку та сфери ІТ, а також заводи мінеральних вод.

Назву оператора в СБУ не оприлюднили, але найвідоміший телеком-актив Фрідмана – частка в найбільшому українському мобільному операторі "Київстар".

Як зазначили в СБУ, арешт цього майна не дозволить російським власникам "переписати" його на підставних осіб, щоб уникнути подальшої передачі активів у дохід України.

На початку вересня цього року слідчі Служби безпеки повідомили Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Наразі підозрюваний разом зі своїми бізнес-партнерами перебуває за межами України. Тривають комплексні заходи для встановлення всіх обставин їхньої підривної діяльності для притягнення винних до відповідальності.

"За даними слідства, військово-політичне керівництво РФ залучило цих російських олігархів до реалізації внутрішньої та зовнішньої політики держави-агресора. Вони фінансували військово-промисловий комплекс та державні воєнізовані організації РФ", – зазначили в Офісі генпрокурора.

Михаіл Фрідман володіє приблизно 38% відсотками компанії LetterOne, в якої є 48% бермудської Veon Ltd., яка є власником Veon Amsterdam B.V., якому належить нідерландський Veon Holdings B V., до якого входить "Київстар".

У компанії "Київстар" на запит видання AIN.UA відповіли, що арешт майна Фрідмана не позначиться на роботі оператора, оскільки "підсанкційна особа (Фрідман, – ред.) не є кінцевим бенефіціаром компанії, не впливає на її діяльність та не отримує від неї вигоди".

Автор: Галина Ялівець