ВАКС залишив ексголову Верховного суду Князєва під вартою

Суд продовжив строк дії запобіжного заходу до 8 вересня.

Вищий антикорупційний суд залишив колишнього голову Верховного суду Всеволода Князєва під вартою, повідомляє у фейсбуці Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Суд продовжив строк дії запобіжного заходу у виді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 75 млн грн до 8 вересня.

У разі внесення застави на підозрюваного буде покладено низку процесуальних обов’язків, додають в САП.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 31 травня залишила Всеволода Князєва під вартою, але зменшила розмір застави з 107,36 млн грн до 75 млн₴

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура 15 травня повідомили, що викрили масштабну корупцію у Верховному суді України.

За даними НАБУ та САП, правоохоронці викрили адвокатське об’єднання, яке виступало посередником між суддями та тими, хто пропонував їм неправомірну грошову вигоду. За домовленістю з цим об’єднанням представники групи «Фінанси і кредит» нібито запропонували голові Верховного суду хабар за ухвалення потрібного рішення. За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній. Через 18 років колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Але суд відмовив у задоволенні вимог. У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів.

За версією правоохоронців, щоб не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом одного зі адвокатських об’єднань, який мав зв’язки з суддями Верховного суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. Під час отримання другого траншу у 450 тис. дол. США 15 травня 2023 року голову ВС і адвоката було викрито «на гарячому». САП 16 травня підтвердила затримання голови суду Всеволода Князєва та іншого фігуранта справи.

Голові Верховного суду Всеволоду Князєву та його спільнику-адвокату 16 травня повідомили за ст. 368 – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.