Китай уже втратив можливість бути посередником у війні РФ проти України, - Борель

Читать на русском

Китай уже втратив можливість бути посередником у війні РФ проти України, — Борель

Китай уже втратив можливість бути посередником у війні РФ проти України , — Борель

Китай залишається важливим партнером ЄС, але вже втратив нагоду бути посередником у розв’язаній Росією війні проти України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля під час дискусії в рамках Європейського саміту з безпеки та оборони, передає "Укрінформ" .

"Ми повинні діяти дуже обережно і дипломатично, щоб не підштовхнути Росію до рук Китаю і просити Китай скористатися своїм впливом, щоб зупинити війну. Це добре, що президент Сі зателефонував президенту Зеленському. Коли ми уточнюватимемо нашу стратегію (ЄС, — ред.) щодо Китаю, ми повинні бути дуже вимогливими до того, щоб Китай діяв відповідно до власної відповідальності, — ця країна є постійним членом Ради безпеки ООН", — сказав Боррель.

Він підкреслив, що хоча Китай має великий вплив на Росію і може допомогти зупинити агресію, той уже втратив можливість відігравати роль посередника, тому що його "нейтральність" мала скоріше проросійську спрямованість.

"Так, Китай підтримує Росію, але поки що він не надавав Росії військову допомогу. Ми повинні бути уважні, щоб не штовхнути Росію до рук Китаю. Але я не думаю, що Китай почувається дуже комфортно від того, що там (у Росії, -) ред.) відбувається", — зазначив Боррель.

За його словами, Китай є для ЄС важливим торговим партнером та конкурентом в економіці та противником у цінностях.

"Ми живемо у світі конкуренції. Китай перетворюється на світову потужність, внаслідок власного розміру та потенціалу. Питання не в тому, щоб зупинити Китай у цьому перетворенні, але в тому, як переконати Китай конструктивно використовувати свою потужність відповідно до міжнародного права", — додав дипломат.