Відкладене відродження: Київщина увійшла у чергове політичне піке

Пожвавлення на фронтах позитивно вплинуло на політичне життя в столичному регіоні. Повернулися призабуті за півроку війни, чвари, срачики і кулуарщина. Симптоматично, що найбільшу турбулентність нині переживає саме президентська політична сила. На тлі боротьби за крісло очільника обласної парторганізації “Слуги народу” в обласному колегіальному органі створено депутатську групу “Відродження Київщини”. До неї увійшла частина депутатів-слуг і представники фракції “Батьківщина”. Але попрацювати плідно новому міжфракційному об’єданню поки не судилося. Пленарне засідання, на якому депутатам облради і представили членів “Відродження”, було зірвано самим “Відродженням”. Очільник групи “слуга” Олександр Скляров натякає, що керівниця ради “слуга” Наталія Гунько тягне в сесійний зал “шкурняки”, а це неприпустимо. Проте, заваливши пленарку, “відродженці” не тільки порятували область від гіпотетичної корупції, а і, наприклад, унеможливили поповнення автопарку для невідкладної допомоги.

Як стало відомо KВ, 7 вересня відбулася позачергова дванадцята сесія Київської обласної ради. Засідання тривало недовго. Сесію офіційно відкрили, виголосили кілька технічних повідомлень, в тому числі про створення міжфракційної депутатської групи “Відродження Київщини”. Потім спікерка Наталія Гунько поставила на голосування порядок денний, він голосів не набрав, після чого пролунав Гімн України і депутати почали розходитися.

Що хотіли розглянути

Як повідомили KВ у прес-службі Київської обласної ради, питання порядку денного мали суто комунальний характер. Наприклад мали розглянути передачу “швидких” для КНП КОР "Київський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф" (15 автівок, – KВ). Також хотіли реорганізувати КНП КОР “Київська обласна лікарня “Хоспіс”, приєднавши її до обласного онкодиспансеру. Планували заслухати низку депутатських звернень до ВР та звіт Тимчасової контрольної комісії з питань перевірки екологічного стану водних об’єктів. Розглянути кілька статутів чисельних обласних КП-шок, дати дозвіл на списання майна, оголосити нововиявлені території та об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення. Частина питань торкалася оренди та приватизації. 

Загалом обласні обранці планували розглянути 44 питання.

Як розповіла в коментарі KВ заступниця голови Київської обласної ради Тетяна Семенова (“Європейська Солідарність”), формально сесія відбулася – голова ради Наталія Гунько офіційно відкрила та закрила її.

“Хочу наголосити, що сьогодні були присутніми на засіданні 62 депутати. Лише 43 депутати із зареєстрованих, готові були до голосування. Але не вистачило двох голосів аби затвердити Порядок денний”, – каже Семенова.

На фото: звіт системи голосування “РАДА”

Як інформує прес-служба КОР, у сесійні залі зібралося 62 депутати. Із них зареєструвалося всього 43 депутати. Зокрема, зареєструвались, але не проголосували за Порядок денний депутати від фракції “Слуга народу”, а саме: Станіслав Вихор, Ігор Колтунов, Андрій Кріпак, Вадим Пасічнюк 

Не реєструвалися та не голосували ж за Порядок денний Вадим Геращенко, Олексій Мешков, Юліан Москаленко, Олександр Скляров, Генадій Слепцов від “Слуга народу” та Ігор Левітас “Батьківщина”.

Демарш “Відродження”

Єдиним позитивним результатом сесії від 7 вересня 2022 року є офіційна презентація групи “Відродження”. Офіційно міжфракційне утворення налічує всього 8 депутатів – п’ятьох “слуг” (Роман Буковський, Станіслав Вихор, Андрій Кріпак, Олександр Скляров, Геннадій Слєпцов) та трьох представників фракції “Батьківщина” (Олександр Колодій, Марина Сапожко, Григорій Піцик). Лідером групи вважають екс-голову КОР Олександра Склярова.

Своїм неголосуванням “відродженці” і “слуги” з “батьківщинівцями”, які до них приєдналися обурили колег по сесійній залі. 

 “Ми сьогодні мали можливість спостерігати наслідки діяльності цього міжфракційного об’єднання. Не розумію навіщо сьогодні провладній фракції не голосувати за Порядок денний і як вони планують дивитися в очі своїм виборцям, коли “швидкі” не зможуть виїхати на виклик? Ми наразі також не можемо розподілити ліки на лікарні, які ми одержали у якості гуманітарної допомоги. Чого саме намагається, таким чином, досягти пан Скляров і його команда, покаже час. Не зрозуміло, чому не голосували і решта депутатів. Адже зауважень до Порядку денного не було – всі питання були розглянуті попередньо на відповідних комісіях та підтримані на Президії. А для тих, хто під час війни любить погратися в політичні ігри, наголошую – сьогодні обласна рада є абсолютно легітимною і продовжує працювати”, – зауважила заступниця КОР Семенова.

На думку ж першого заступника голови КОР Ярослава Добрянського (“За Майбутнє”), деякі депутати під час війни вирішили погратися в політику під гаслами “відродження”.

“Я це “Відродження” розумію по своєму, як відродження популізму, інтриг і безвідповідальності в облраді. В період повномасштабної війни, коли все свідоме українське суспільство об’єднується і докладає всі зусилля для якнайшвидшої перемоги, в Київській обласній раді почалася “війна” і маніпуляції соціальними питаннями вирішення, яких потребують медичні комунальні заклади для забезпечення повноцінного їх функціонування! Особливо це небезпечно коли цей процес ініційований деякими представниками президентської партії! Парадокс!”, – зауважив він. 

Скляров

В свою чергу, лідер групи Олександр Скляров коментарі KВ пояснив, що його група не робила ніяких демаршів, а навпаки діяла рішуче, аби не допустити голосування за корупційні рішення. Позицію групи, за його словами, слід розглядати як “вотум недовіри керівництву облради”. Скляров переконаний, що у новоствореної групи велике майбутнє і тільки-но голови “деяких фракцій” знімуть заборону для своїх депутатів долучатися до “Відродження” – кількісний склад міжфракційного утворення значно збільшиться.

“Об’єднання “Відродження Київщини” було створено як платформа для співпраці обласних депутатів для досягнення однієї мети: відродження Київщини після агресії окупантів. І ця мета повинна об’єднувати всіх депутатів, окрім колаборантів і фанатів “русского мира”. Саме для цього нас обирали люди. І тут не може бути політичних баталій. Якщо депутат не поділяє цих засад, то виникає питання – а чи дійсно він є депутатом Київської області? Може він є більше депутатом Курської області, наприклад?

Пропозиція долучитись була запропонована депутатам всіх фракцій. І процес об’єднання зараз набирає обертів. Хоче лідери деяких фракцій заборони своїм депутатам доєднуватись. Але кожен депутат є вільною і свідомою людиною. І може сам усвідомлювати задля чого його обирали люди.

Хоча деякі депутати і не згадують про це і намагаються повернутись до часів протягування корупційних питань під прикриттям правил них речей. Депутатів це обурило. Фактично це був вотум недовіри до керівництва облради, яке якраз і намагалось протягнути корупційне питання”, – повідомив Скляров.

Про яку саме корупцію йдеться, Скляров не уточнив.

Дунда

Прояснив ситуацію парламентар-мажоритарник від Київщини, “слуга” Олег Дунда. Дунду називають куратором новоствореної групи “Відродження”, та контролером цілої низки депутатів облради від президентської партії включно із самим Олександром Скляровим. Щоправда, сам він із таким формулюванням не погоджується.

“Я спілкуюсь з багатьма депутатами облради, незалежно від того, до яких фракцій вони входять. Головне, щоб вони були зацікавлені в Київщині як в громаді, а не в Київщині як джерелі свого збагачення. І таким депутатам я готовий допомагати. В тому числі і порадами та всілякою підтримкою. Бо є розуміння існуючих викликів перед державою і безпосередньо Київщиною. І це стосується і Склярова Олександра Івановича. Він не є виключенням. Що ж до “контролю над групою”, неможливо назвати контролем просту співпрацю.  Тим паче до цієї групи входять не тільки депутати від фракції “Слуга народу”. Обласні депутати починають розуміти навіщо ця група і критика та неприєднання до неї викликає нерозуміння і здивування. Врешті решт до об’єднання “Відродження Київщини” долучиться більшість депутатів облради. Вже не говорячи про депутатів від фракції “Слуга народа”. Окрім деяких, які не мають право взагалі бути обласними депутатами. Бо є командою сертифікованого проросійського колаборанта. На жаль є і такі. Це наслідки керування обласним осередком “Слуга народа” 2020 року”, – каже Дунда.

Стосовно корупції, на яку натякає Скляров, нардеп висловлюється чіткіше: стосується вона КП КОР “Автогосподарство”, а авторами її він називає родину “Гуньків” (голова КОР Наталії Гунько та її чоловік нардеп-“слуга” Анатолій Гунько, – KВ).

“Я розумію обурення депутатів діями керівництва облради, яке під час великої війни намагається під гаслами суспільного блага протягнути особисті питання. Зокрема питання змін до рішення щодо об’єктів , які підлягають приватизації. Зокрема -  щодо майна КП КОР “Автогосподорство”. Це давня історія і депутати думали що в цей час немає повернення до минулого. А голова облради була іншої думки. Між іншим, можна нагадати, що за цим об’єктом тягнеться ланцюг кримінальних справ. Я гадаю, що депутати групи "Відродження" відмовилися брати участь голосуванні за порядок денний через обурення діями родини Гуньків щодо повернення до практик довоєнних часів. Це неприпустимо. Я їх добре розумію”, – каже Дунда.

Між тим, Дунда не став давати оцінку роботі всього колегіального органу Київщини, але зауважив, що не всі депутати облради правильно розуміють свою роль.

“Роботу обласної ради повинен оцінювати голова обласної військової адміністрації. На нього лягає зараз вся відповідальність і тягар за область. А обласна рада всього лише його помічники. І чим скоріше вони це зрозуміють – тим краще”, – підсумував Дунда.

Під Килимом

Як повідомили KВ джерела в Київоблраді, кулуарами дійсно шириться плітка, про можливу зацікавленість нардепа Анатолія Гунько в приватизації КП КОР “Автогосподарство”, яке розташоване у середмісті Києва на Кудрявському узвозі.

“Про це балакають, це правда. Але історія така давня і сива, що серед тих хто зацікавлений приватизувати цю КП-шку кожен рік називають когось нового. Прізвища змінюються, а приватизації не відбувається. КП то в санації, то в банкрутсві, там купа судів. Тому, те що воно вигулькнуло в списку зараз, а не колись, це можливо і випадковість, але точно не основна причина для шоу, яке сьогодні влаштували”, – повідомив KВ співрозмовник в Київоблраді, який побажав залишитися інкогніто.

На його думку, основна причина такої поведінки частини фракції “Слуга Народу” – це внутрішньопартійний розкол.

“Зараз відбуваються складні процеси в обласному осередку “слуг”. Його голову Андрія Мотовиловця хочуть посунути. Серед тих, хто хоче називають Дунду, котрий, або сам в крісло мітить, або Склярова хоче туди посадити. У Склярова багато зашкварів, в тому числі підтримка з боку колишнього очільника обласних “слуг” Сашка Дубінського. Частину депутатів, орієнтованих на Дубінського вже переорієнтували на Склярова. Щодо самого “Дуба” то зараз Скляров буде його публічно хейтити, як агента Кремля, випереджаючи опонентів, які можуть йому накинути за дружбу”, – переконує співрозмовник KВ.

Окрім переформатування всередині “слуг” актуальною є задача і по формуванню лояльної до керівництва КОВА більшості в облраді, але з цим є проблеми.

“Формально, у родини Гуньків є серйозні трабли з офісом. Але змістити сьогодні з посади Наталю Гунько практично не реально. ЄС – політично не готовий вчергове голосувати зі “слугами”. Натомість “замайбах”, навіть після того як Ігор Палиця перестав активно вкладатися в проєкт, поки зберігає свою суб’єктність в області і з ним треба торгуватися. Але для торгів треба гравця із силою. Ось її і створюють. Завдання цієї сили – створити нову лояльну більшість, підкорити непокірних і при цьому офіційно не ламати ландшафт і не перетрушувати верхівку облради. Якби не війна, то вся ця затія виглядала б розумно і політично виправдано. Але у нас війна і багато хто з обласного політикуму відверто охуїває від того, що відбувається. І ось саме тому ніхто не спрогнозує чим це все завершиться”, – каже джерело KВ.

На що чекають депутати?

Депутати, які не підтримали голосування за порядок денний настроєні оптимістично. чекають на наступну сесію і натякають, що до порядку денного треба вносити більше питань пов’язаних із відновленням деокупованої Київщини.

“Коли має відбутися наступне засідання – нам не повідомляли. Ми в залі знаходимося перед “Слугами народу” і я бачив, що частина з них голосувала, інша – ні. Можливо, в них є якісь проблеми всередині партії. Але це не має впливати на роботу ради. Щоби консолідувати депутатів і було створено групу “Відродження”. Намагаємося консолідувати в ній депутатів, які хочуть конструктивно працювати. Група охоплюватиме всі сфери життєдіяльності регіону, але першочергово, – закупівля квартир, яку нещодавно погодила обласна адміністрація і вчора на комісії 50 квартир вже були розподілені між багатодітними сім’ями. Затверджено і перелік близько 70 будинків, що планують відбудувати і приступити до цього вже найближчим часом. Тож є чим займатись і над чим працювати, – розповів KВ депутат від фракції “Батьківщина” Олександр Колодій.

Депутат Київської обласної ради Вадим Пасічнюк (“Слуга народу”) підтверджує, що його голос по питанню порядку денного не зарахувався, але проблема в техніці. Попри це, обранець переконаний рада мусить збиратися частіше і до формування порядку денного підходити зваженіше.

“Я натискав на кнопку, та якщо ми продовжимо і надалі збиратися так часто, то ці карточки можуть і взагалі відсиріти.

Ми і не збираємося раз на три місяці. Ми працюємо на своїх округах, нам ставлять запитання. Адже проблеми населення з війною нікуди не поділися, а Київська область значно постраждала. І робота депутата – це не лише робота під час сесій. І на сесії можна виносити куди більше питань. Щодо цього засідання, то на нього не було винесено жодного нагального питання, яке було б пов’язано із відбудовою, відновленням, війною, гуманітарною допомогою чи соціальними питаннями. Багато обласних програм завершилися ще минулого року,. Тим паче, на комісіях розглядалося багато питань, які в результаті так і не були винесені на сесію. Це питання, наприклад, щодо бюджету. Як мінімум, мало би бути уточнення роботи за результатами роботи за дев’ять місяців. Аби зрозуміти – що відбувається в нас в області”, – резюмував Пасічнюк. 

На технічні несправності під час голосування нарікає у коментарі KВ і депутат Київської обласної ради Вадим Геращенко (“Слуга народу”). Обранець також наполягає на проведенні наступної сесії якнайшвидше.

“Виникло багато внутрішніх питань, у яких ми зараз розбираємося, чому так сталося. По-перше, звинуватили багатьох депутатів, які нібито не проголосували. Цікаво, чому не звинувачують тих, які взагалі були відсутні, і де вони перебувають і чи взагалі в межах України. По-друге, як на мою думку, я пройшов у малому залі реєстрацію у відповідному журналі й одержав відповідні матеріали сесії. Під час же вставлення картки на сесії для реєстрації ще мій сусід Ярослав Москаленко помітив, що вона не просувається до кінця. Я повторив маніпуляцію. Та як розумію відбулося багато технічних помилок під час голосування саме картками. Наразі це питання ми вивчаємо. І прикро, що голову нашої фракції це питання наразі не турбує і він не займається цим питанням. Було багато питань і зараз з цього почали розводити політику. Шкода, що виникла така ситуація, адже там дійсно було важливе питання щодо передачі “швидких”.  Загалом більшість питань стосувалися комунальних підприємств та господарської діяльності, і важливих питань щодо забезпечення життєдіяльності Київської області чи фінансування не було. Та ми будемо наполягати, щоб наступну сесію провели якнайшвидше, щоб закрити всі ці сьогодні питання вже найближчим часом”, – розповів він.

Нагадаємо, що в травні на деокуповану Київщину потроху почало повертатися політичне життя. Лідери партій масовано піарилися на допомозі нужденним, обласна рада билася за існування, а в адміністрації регіону представники нової військової і старої цивільної влади намагалися намацати формулу співжиття.