Ціни зросли на 74%: Бензин на окупованому Донбасі коштує дорожче, ніж в Росії

бензин

Ціни на бензин та дизпаливо на АЗС в окупованих районах Донецької області значно вищі, ніж у самій Росії.

У підконтрольній окупантам "Республіканській паливній компанії" пояснюють це тим, що на окупованих територіях не діє механізм, покликаний стримувати зростання цін на пальне, повідомляють місцеві ЗМІ.

Тому підвищення вартості палива на автозаправних станціях на окупованій Донеччині повністю відображає зростання закупівельних цін на нафтопродукти.

"Зростання закупівельних цін на нафтопродукти з початку року склало на бензин АІ-95 – 74%, АІ-92 – 71%, на дизельне паливо – 42%. Цим спричинено зростання роздрібних цін. (На окупованих територіях, – ред.) не застосовується механізм демпфування згладжування цін на нафтопродукти, тому ціни вищі, ніж в інших регіонах Росії", — визнали в компанії.

Раніше мешканці окупованих територій почали скаржитися на різке подорожчання палива. Ціна на бензин А-95 зросла до 95 рублів за літр, на А-92 – до 59 руб., дизпаливо – до 69 рублів.

Читайте також: Кремлю не вдається стримати подорожчання пального: Ціни на бензин у Росії знову побили історичний рекорд

Як повідомлялося, оптові ціни на бензин та дизпаливо у РФ зростають з травня. Біржова вартість бензину марки А-95 25 серпня вперше в історії піднялася вище 72 000 рублів за тонну.

Російські ЗМІ зауважують, що в Росії виробляються достатні обсяги бензину, а дизельного палива – в рази більше споживання. Однак у останні місяці продаж нафтопродуктів за кордон став вигіднішим, ніж постачання на внутрішній ринок, через що зростає і офіційний, і сірий експорт. Через це виник дефіцит бензину та дизельного палива на заправках в окупованому Криму і у цілій низці російських регіонів.

Активне зростання оптових цін на бензин та дизпаливо у Росії почалося із середити травня на тлі планів Мінфіну РФ знизити вдвічі демпфер, який мав стримувати ціни на паливо на внутрішньому ринку у випадку різких коливань цін на нафту (компанії отримують компенсацію з бюджету, якщо внутрішньоросійські ціни на бензин нижчі, ніж при його експорті). Водночас за перші п’ять місяців 2023 року російські нафтові компанії збільшили експорт бензину на 37% – до 2,5 млн тонн.

Наприкінці квітня голова російського Мінфіну Антон Сілуанов запропонував знизити демпфер удвічі на рік з липня 2023 року до липня 2024 року, щоб зекономити 30 мільярдів рублів бюджетних видатків на місяць, а наприкінці липня Путін підписав відповідні поправки до Податкового кодексу.