ОВА: ситуація в регіонах України станом на 1 серпня

Російські загарбники за добу здійснили атаки на дев’ять областей України, є загиблі та поранені.

Про це йдеться у зведеній інформації обласних військових адміністрацій про ситуацію в регіонах України станом на 9:00 вівторка, 1 серпня.

У Чернігівській області за добу росіяни здійснили 11 обстрілів, пролунало 102 вибухів. Ворог бив із мінометів, САУ, РСЗВ.

У Семенівській громаді Новгород-Сіверського району росіяни здійснили три обстріли у напрямку села Миколаївка, пролунало 9 вибухів від мін. Чотири рази ворог стріляв у напрямку села Залізний Міст, зафіксовано 48 вибухів від мін. Один обстріл стався у напрямку села Карповичі, пролунало чотири вибухи від мін. Зафіксований обстріл у напрямку села Галаганівка — 29 вибухів від мін.

У Новгород-Сіверській громаді стався обстріл у напрямку села Красний Хутір, зафіксовано два вибухи від САУ.

Також ворог застосував реактивні системи залпового вогню. Зафіксовано 10 вибухів біля села Залізний Міст Семенівської громади.

Без жертв та руйнувань.

У Сумській області вночі та вранці сталось три обстріли. Зафіксований 21 вибух. Ворог обстріляв три населені пункти у Білопільській, Юнаківській, Шалигінській громадах. Росіяни гатили з мінометів, гранатометів та кулеметів.

Попередньо — без людських втрат та руйнувань цивільної інфраструктури.

Вчора протягом дня було здійснено 28 ворожих обстрілів. Зафіксовано 164 вибухи.

Обстріляно 17 населених пунктів у 8 громадах: Краснопільській, Білопільській, Юнаківській, Хотінській, Зноб-Новгородській, Середино-Будській, Великописарівській, Новослобідській.

По Середино-Будській громаді ворог гатив зі: ствольної артилерії (3 вибухи), міномета (4 вибухи), гранатомета (5 вибухів). Пошкоджено дах приватного зерносховища, подвір’я будинку.

Великописарівська громаду агресор обстріляв із міномета (33 вибухи). Поранено одну людину, пошкоджено чотири домогосподарства.

Новослобідську громаду росіяни обстріляли із РСЗВ, зафіксовано два вибухи. З гелікоптера запустили дві ракети НАР. Внаслідок обстрілу пошкоджено домогосподарство.

У Дніпропетровські області вчора зранку росіяни поцілили ракетами по житловому багатоповерховому будинку у Кривому Розі, а також по будівлі одного з навчальних закладів міста. Шестеро людей загинули. Серед них — 10-річна дівчинка. Загальна кількість постраждалих 81. Серед них сім дітей.

В атакованій багатоповерхівці зруйновано 32 квартири. Ще 37 – пошкоджено. Загалом самотужки з понівеченого будинку вибралися майже 150 мешканців. Ще тридцятьох на вулицю вивели рятувальники.

У навчальному закладі два корпуси зруйновані вщент. Стільки ж побитих. Навколо — понівечені адмінбудівля, щонайменше п’ять багатоповерхівок та 12 автівок.

У Запорізькій області за минулу добу ворог здійснив 86 обстріли по 24 громадах.

75 артилерійських ударів прийшлися по території Гуляйполя, Оріхова, Залізничного, Новоандріївки, Новодарівки, Гуляйпільського, Ольгівського, Малої Токмачки, Чарівного, Червного, Малинівки, Білогір’я, Левадного, Степногірська, Кам’янського, Степового та Малих Щербаків. Крім цього, ворог завдав шість обстрілів з РСЗВ по Новодарівці, Темирівці та Левадному, а також здійснив п’ять БПЛА-атак по с. Новояковлівка, с. Павлівка та с. Малинівка.

Надійшло 45 повідомлень про руйнування житлових будинків та об’єктів інфраструктури. Без постраждалих.

У Харківській області минулої ночі ворог завдав ударів по Харкову ударними БПЛА типу Shahed, частина з них були збиті ППО.

Один БПЛА влучив у будівлю Харківського вищого професійного училища сфери послуг в Салтівському районі, зруйновано 2 поверхи, сталася пожежа, попередньо — без постраждалих. Ще один БПЛА влучив у землю.

Три влучання було зафіксовано на території спорткомплексу у Шевченківському районі. Пошкоджена двоповерхова будівля велотреку спорткомплексу "Динамо". 63-річний охоронець спорткомплексу отримав поранення та був госпіталізований. Ще два Shahed влучили в землю поруч.

Протягом минулої доби на Слобожанському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Удів. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Уди Богодухівського району, Ветеринарне Харківського району, Стариця, Вовчанськ, Нестерне і Бударки Чугуївського району.

На Куп’янському напрямку українські військові успішно відбили атаки східніше Берестового. Ворог здійснив артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Одрадне, Колодязне, Кам’янка, Фиголівка, Новомлинськ та Западне.

В смт Шевченкове Куп’янського району внаслідок удару ракетою пошкоджено п’ять приватних житлових будинків.

Внаслідок обстрілу с. Андріївка Куп’янського району горіла пшениця в полі фермерського господарства.

Внаслідок удару керованою авіабомбою по с. Дружелюбівка Ізюмського району пошкоджено будинок.

В Луганській області ворог тисне в районі Новоселівського, українські воїни тримають оборону і вчергове відбили штурми росіян на цій ділянці фронту. Лінія зіткнення постійно перебуває під авіаційними ударами загарбників. Не припиняють росіяни й тероризувати артилерією населені пункти, зокрема, Білогорівку і Невське.

За добу ворог здійснив 102 обстріли, випустивши 498 снарядів.

У Донецькій області росіяни здійснили 21 обстріл населених пунктів: Авдіївка, Курахове, Краматорськ, смт Велика Новосілка, смт Нью-Йорк, с.Веселе, с.Зоряне, с.Кліщіївка, с.Шахтарське, с.Яблунівка.

Пошкоджено 34 житлових будинки, з них два – багатоквартирних, адмінбудівля Донецької ОВА, 3 приміщення заводу ПАТ "КЗВВ", школа-інтернат, приміщення залізничної станції, залізнична колія, 16 залізничних вагонів, 2 складських приміщення, ЛЕП.

По області за добу дві людини загинуло, троє поранені.

У Миколаївській області вчора протягом дня та сьогодні вночі ворог завдавав артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

Також вчора вдень ворожі артилерійські удари завдавалися по відкритій території Куцурубської громади. Без постраждалих.

У Херсонській області за добу ворог здійснив 51 обстріл, випустивши 260 снарядів, з них по Херсону — 12 обстрілів (61 снаряд).

Ворог влучив в райони 18 населених пунктів; адміністративну будівлю в Херсоні; територію та будівлі багатопрофільної гімназії та приміщення ЦТДЮ у Білозерці; територію ПРАТ "Кам’янський" в Одрадокам’янці.

Внаслідок обстрілів вчора зранку по Херсону під вогонь потрапили працівники комунального підприємства. Від отриманих травм 60-річний чоловік загинув на місці. Ще четверо його колег – поранені. У них мінно-вибухові травми та контузії.

Внаслідок обстрілів Херсона тяжкі травми дістала 16-річна дівчина. Лікарі борються за її життя. Поранення отримали й п’ятеро волонтерів громадської організації, які допомагали херсонцям оговтатися після затоплення. Ще один постраждалий — комунальник з Кіровоградщини.

Усім надається необхідна медична допомога.

Російська авіація продовжує нищити Козацьке. Ворог вкотре вдарив по житлових будинках. В одній з осель, куди влучила керована авіабомба, мешкала 80-річна жінка.

Внаслідок російського обстрілу вона загинула під завалами власної домівки.

Всього за добу через російську агресію четверо людей загинуло, 18, з них одна дитина, дістали поранення.

Вгорі: рятувальники працюють поряд із будівлею, зруйнованою внаслідок влучення російського безпілотника. Харків. Фото: Vitalii Hnidyi / Reuters / Scanpix / LETA

«Аргумент»